Hooaeg

Järjekordne õuesõppehooaeg on alanud ning seoses sellega pole päevagi, mil lastega looduses matkata ei saaks. Septembri keskpaigast sügisese koolivaheajani on iganädalaselt retked nii Murastes kui Paunkülas . Teemad varieeruvad kiviajast, looduse avastusretkest jääajani. Vahele ka merd ja pankrannikut. Nädalavahetustel kooli/lasteaiaretki küll ei toimu, kuid sel ajal on võimalik end ise täiendada/laste sünnipäevaretki läbi viia/õpetajatele nippe jagada.

Jääaja programm Paunkülas

Septembrikuuga sai ühele poole loodushommikute projekt Pernova hariduskeskusega. Viimasel - seeneteemalisel hommikul osalesid väikesed poisid ja tüdrukud oma vanematega. Uurisime tavalisemaid söögi- ja mürgiseeni, vaatasime binokulaari all seeneussi ja puravike eostorukesi ning meisterdasime. Järgmiseks hooajaks on KIK-le edastatud projekt, mille rahastuse korral saab lisaks loodushommikutele läbi viia ka linnalaagreid, mitmepäevalisi ööbimisega laagreid ning loodusviktoriini. Aga see selgub aasta lõpus, kas me ka rahastuse saame. 

Isetehtud seened

Möödunud nädala laupäeval toimus Pernova loodusmajas ühe toreda poisi 6. sünnipäeva tähistamine. Ilm oli sügiseselt päikeseline ja värviline, seega plaanisin osa tegevusi ka õuealale. Kuna poisid enamasti ka pudeliski paigal püsida ei taha :), siis korraldasin neile otsimismängu/aardejahi, mille eesmärgiks oli üles leida kingitus sünnipäevalapsele. Lisaks veel mõned jooksumängud õues, elavnurga külastamine ja sealsete asukate toitmine, putukakogu vaatamine. Tundus, et lapsed jäid tegevustega rahule, kuigi mõni asi oleks võinud ehk olla tempokam või põnevust tekitavam. Eks tänapäeval ole see probleem, et loodus, mida enda ümber näeme, tundub sageli igavavõitu. Telerist ja arvutiekraanilt nähtud loodus on tänu erinevatele eriefektidele kiire, värviline ja köitev. Seene kasvamist saab näha sekunditega. Looduses jälgides võtab see aga aega päevi :) Aga selleks ongi hea lapsi järjepidevalt loodusesse meelitada ning aidata neil sealseid imesid märgata.

Pühapäeval käisin Päikesejänku lasteaia õpetajatega retkel Tolkuse rabas. Tol päeval oli raba tõeliselt ülerahvastatud, kahel pool teed asuvad parklad olid autosid puupüsti täis. Õnneks aga hajusime loodusesse kenasti laiali, et üksteist segama ei hakanud. Retke eesmärgiks oli rääkida ümbritsevast loodusest ning viia läbi erinevaid mänge, mida ka lastega teha saaks. Minu jaoks oli see nagu tavapärane lastele mõeldud programm, ainult et laste asemel oli sihtgrupiks õpetajad :)

 Mis viga sellises "kontoris" töötada 

Triin





Comments

Popular posts from this blog

Sünnipäev!!!

Ideid munapühadeks

Pilte päevalaagrist