Ideid munapühadeks

Kuna sel aastal pole kahjuks võimalik munapühade teemalist perepäeva läbi viia, siis otsustasin mõned mõtted ja ideed siia kirja panna. Siis saab igaüks endale sobival ajal neid läbi proovida. Munapühade tausta tutvustav tekst on pärit siit. Retseptid on kohandatud internetist leiduvast ja omal käel läbi proovitud. 


Munapühasid on erinevates paikades läbi aja kutsutud erinevalt - lihavõtted, ülestõusmispühad, kiigepühad, kevadpühad. 

Kõige levinum lihavõttega seotud tava Euroopa maades ja ka Eestis on munade värvimine, kinkimine ja söömine. Sel päeval on olnud sajandite vältel palju vabas õhus pidutsemist ja ringiliikumist, nagu kogu vaiksel nädalal. Tuppa toodi pajutibud, võimalusel sinililled jt kevadlilled ning sammalt. Samuti ajatati hiirekõrvule igasuguseid oksi, millega ehiti tube. 

Idee: valmista okstest ja samblast pesa, kuhu panna värvitud munad. 

Lõuna-Eestis algas lihavõttest kiikumisaeg. Kiikumisel oli varem maagiline tähendus, sellega sai luua oma perele ja loomadele tervist, elujõudu ja õnne.

Idee: minge koos lastega mänguväljakule kiikuma. Ja proovige kindlasti ka ise kiikuda. See on üllatavalt lõbus ja vabastav tegevus. 

Põhja- ja Kesk-Eestis tähistati lihavõtteid lauahüppamisega. Kivile, kännule või postile asetatud laua kummaski otsas seisis hüppaja. Kui üks neist õhku hüppas, langes teine oma lauaotsaga vastu maad. Hüpata tuli nii täpselt, et õnnestus maanduda tagasi oma lauaotsale. 

Munapühade ajal oli ka mitmeid keelde, millest üleastujatele kurja saatust lubati.
  • naised ei tohinud esimesena külla minna, seega saadeti ees meesterahvad
  • lapsed ei tohtinud külla minna, neile visati vanad pastlad kaela
  • keelatud on koristamine ja pühkimine 

Idee: ega töö jänes ole, mis eest ära jookseb :). Korraldage parem üks lõbus aardejaht.
 
Näiteks Anna Lutteri blogist leiab sellise vahva mängu. Proovisin oma koolieeliku ja 2. klassi lapse peal läbi ning ütlemata lõbus oli. 

Eestlastel, nagu ka teistel läänemeresoome rahvastel, on oma maailma loomise laul, kus on kesksel kohal lind, kes muneb kolm muna. Eesti Rahvuslik Folkloorinõukogu on avaldanud toreda joonisfilmi, kus meie loomislaulu nii sõnas kui pildis esitatakse. 



Idee: värvige mune mustikate, kurkumi ja taimeteega. 

Tänapäeval on väga palju variante munade kaunistamiseks ja värvimiseks, kuid mulle meeldivad enim just looduslikud värvid. Need annavad väga huvitavaid ja üllatuslikke tulemusi. Ning alati ei pea värvitav muna just valge olema. Kuna meie kanad munevad helepruune ja helesiniseid mune, siis värvisin hoopis neid. Muideks, ka vutimuna sai väga edukalt mustikaga värvida.

Olen munapühadel alati hädas suure koguse keedetud munadega, mida erinevateks roogadeks võluma peab. Sel korral aga otsustasin proovida värvida tooreid mune. Kurkumi ja mustikaga õnnestus see suurepäraselt. Hibisk ja nõges vajasid keetmist. 


Kurkum  – lahusta tassitäies kuumas vees 2-3 spl kurkumipulbrit ja lisa 1 spl äädikat. Pane keedetud või toores muna vette ligunema kuniks koor on värvunud kollakseks (15 min)

Mustikas – purusta peotäis metsamustikaid ning sega vähese veega. Segu sisse pane värvimist ootav muna. Keera muna aegajalt segu sees, et värv jääks ühtlane. Võid kasutada nii toorest kui ka juba keedetud muna. Või siis keedad muna moosi sees 10-15 min. Tulemuseks on tugevalt lillakas värvitoon.

Hibisk – keeda hibiskilehtedest kange tõmmis, lisa muna ning keeda veel u 15 min kuniks munakoor on värvunud lillakaks

Nõges – keeda nõgeselehtedest kange tõmmis, lisa muna ning keeda veel u 10 min. Muna värvub nõgeselehtede abil heleroheliseks.



Vasakult paremale: kurkum, hibisk, mustikas, hibisk, nõges. 
Modellideks Kaunitari, Salme ja Aleksandra munad. 

Kui ülaltoodud kirjeldused veidi segaseks jäid, siis siit videost saab üle vaadata, kuidas täpsemalt taimse kraamiga mune värvida saab. 



Ning kui munad värvitud, on aeg nendega mängima hakata. Rahvalike traditsioonide hulka kuuluvad näiteks munakoksimine ja munaveeretamine.

Munakoksimise riukalikud salanipid:  
  • Koksi terava otsaga 
  • Muna on tugevam õige peoshoidmise korral
  • Sokuta teistele koksimiseks toores muna   
  • Kasuta koksimisel puumuna 
Idee: veeretage (soovitavalt keedetud) mune nõlvast alla. Kelle muna teise muna vastu puutub, saab selle omale. 


Toredaid munapühi!





 

Comments

Popular posts from this blog

Sünnipäev!!!

Pilte päevalaagrist